teamcoaching via nadja willems

Teamcoaching in regio Gent

Haal het maximum uit je team!

Een teamplayer zijn, teamwork, teamspirit, ‘there is no I in TEAM’, … Je kent ze ongetwijfeld: de vele termen en zinspelingen die het belang van een vlot draaiend team benadrukken. Niet toevallig wordt er zo vaak gehamerd op een vlotte samenwerking, want evident is het allerminst. Teams bestaan nu eenmaal uit verschillende individuen, die allemaal onderhevig zijn aan trek- en duwkrachten. Zo is het mogelijk dat persoonlijkheden met elkaar botsen binnen een team, maar ook dat teamleden in een snel groeiende organisatie niet de tijd krijgen om op elkaar ingespeeld te geraken of elkaar op een structurele en doordachte manier te leren kennen. Waardoor de resultaten tegenvallen, er extra drempels ontstaan en de sfeer binnen een team of zelfs binnen het volledige bedrijf beter kan. Op zo’n momenten is het raadzaam om je team te laten begeleiden door een professionele teamcoach.

Teamcoaching bij conflicten – regio Gent

Bij conflicten is het in de eerste plaats belangrijk om te ontdekken:

  • waar het conflict zich precies situeert;
  • wat de behoeften van de individuele teamleden zijn;
  • welke emoties er spelen.

Vaak streven alle teamleden wel degelijk dezelfde doelstelling na, maar doen ze dit op een andere manier. Wij objectiveren het conflict, ontdoen het van zijn emotionele lading zonder de boodschap van de emotie te onderschatten, brengen het conflict in kaart en geven het dan terug aan de groep. We leggen uit waarom een deel van de groep zich kwetsbaar voelt. Zo creëren we begrip voor ieders standpunt en zorgen we ervoor dat finaal alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Dezelfde aanpak werkt perfect wanneer er binnen een team een sluimerende onvrede heerst, regelmatig mensen hun ontslag geven of een aantal teamleden zich niet goed in zijn vel voelt.

Teamcoaching om het team te versterken – regio Gent

We laten de teamleden kennismaken in de echte zin van het woord: elkaar leren kennen. Met praktische en eenvoudige oefeningen geven we iedereen de kans om zijn eigen teamrol te bepalen, persoonlijke dingen te vertellen, … kortom, we brengen de teamleden op een manier dichter bij elkaar.

Voorts bepalen we de verantwoordelijkheden binnen de groep: we leggen één of meerdere gemeenschappelijke doelen vast en zetten uiteen hoe we samen resultaten kunnen boeken. Dat doel is vaak gelinkt aan de bedrijfsdoelen, maar wordt aangepast aan de noden en mogelijkheden van het team.

Soms is het best mogelijk dat ook de teamleader individueel nog moet groeien en zich verder dient te ontwikkelen. Tijdens de teamcoaching leert de teamlader dan bijvoorbeeld om zichzelf in vraag te stellen en begrip op te brengen voor de anderen. Dit alles op een open, transparante en eerlijke manier.

Met de teamcoaching willen we het team sneller en efficiënter laten samenwerken en de blokkades wegwerken.

Verschil tussen teambuilding en teamcoaching

We werken zowel reactief als proactief: we willen het team laten groeien, leren inspelen op elkaar, leren inzetten op elkaar … Belangrijk is dat er onderling vertrouwen opgebouwd wordt. Daarbij maken we een verschil tussen het losse, familiale vertrouwen (dat versterkt wordt via een teambuilding) en het eerder diepgravende vertrouwen, waar we op zoek gaan naar de pijnpunten en teamleden uitleggen hoe ze daarmee rekening kunnen houden. Dan gaat het echt om teamcoaching. Dat vertrouwen zorgt er immers voor dat iedereen zichzelf kan zijn, kan inzetten op zijn sterktes en zijn zwaktes kan toegeven. Dit maakt dat teamcoaching ook sterk gelinkt is aan individuele coaching: de teamleden moeten immers zichzelf ontwikkelen binnen het team.

Teamcoaching traject

Hoe ziet het traject van een teamcoaching er precies uit? Eerst vindt er een intakegesprek plaats met de initiatiefnemer: dat kan gaan om de directie, de HR-afdeling, de teamleader … Tijdens dat gesprek bespreken we de concrete vraag. Vervolgens wordt het volledige team erbij gehaald voor een nieuw intakegesprek. Daarna gaan we verder aan de slag. We trachten het vertrouwen te herstellen, de veiligheid binnen het team te vergroten en van daaruit te werken in de richting van groei en een hechtere groep. Tussentijds en op het einde wordt nog een evaluatie gemaakt.

Teamcoaching prijs – regio Gent

Het prijskaartje van een teamcoaching traject wordt bepaald aan de hand van

  • de intakegesprekken;
  • het aantal teamcoachingsessies;
  • eventuele extra sessies: bv. over geweldloze communicatie.

Gemiddeld organiseren we 1 teamcoachingsessie per maand. We nemen dus meer dan voldoende tijd. Dat is ook nodig om alles goed te laten binnenkomen bij de mensen, hen de kans te geven om hierover na te denken, …

Zes maanden na de eindevaluatie nemen we opnieuw contact om te horen of alles goed loopt. Eventuele pijnpunten worden dan besproken.

Teamcoaching offerte

Leer je graag onze aanpak kennen en wil je een idee krijgen van het budget dat nodig is voor een teamcoachingtraject? Contacteer ons dan meteen en we bellen je zeer binnenkort op!

Deel dit met uw kennissen

Contact

nadja@nadjawillems.be
+32 (0)473 70 86 85

Winkelkouter 61
9770 Kruisem

of

Vaart Rechteroever 225
9800 Deinze