‘Kameraadschap’ als vertrekpunt van elke teamcoaching

Waar andere teamcoaches en specialisten het dikwijls hebben over vertrouwen (cfr. Lencioni), neem ik graag het woord ‘kameraadschap’ in de mond. Als een team als kameraden in de loopgraven van de onderneming kan staan, dan is de eerste stap richting een efficiënt team gezet. Het vormt meteen het fundament om alle andere vaardigheden die noodzakelijk zijn binnen een team, te laten groeien.

Persoonlijk referentiekader

Mijn voorkeur voor de term ‘kameraadschap’ gaat voornamelijk terug op de hardheid die ik persoonlijk aan dit woord link. De hardheid van de soldaten die met hun bottines in de modder staan, die samen de bittere koude trotseren, bang en angstig zijn, terwijl het gedrag van de andere(n) onvoorspelbaar is. Onvoorspelbaar en bijgevolg dikwijls een aanslag op het vertrouwen in het gekozen pad of de strategie. Zelfs als dit vertrouwen er niet meer is, zal de onderlinge kameraadschap de nodige ademruimte geven aan het team om creatief, flexibel en toekomstgericht te handelen. 

Laat ons tevens ook eerlijk zijn: veel bedrijven geven eerder de indruk een ouderwets, log schip in oorlog te zijn, in tegenstelling tot een goed draaiende economische machine die flexibel de bochten van de steeds veranderende markt kan nemen.

Kameraadschap en vertrouwen

Waar zit dan juist het verschil tussen kameraadschap en vertrouwen?

Je kan erop vertrouwen dat dingen vlot zullen verlopen omdat er voldoende technische en sociale vaardigheden bij jezelf en de collega’s aanwezig zijn. Wat gaat er echter door je heen als het dan toch fout loopt? Kan je binnen jouw team toegeven dat je een fout gemaakt hebt, hulp vragen, erkennen dat je ergens schrik voor hebt, toegeven dat het even niet loopt zoals je wil, … zonder veroordeeld te worden door de anderen? 

Kameraadschap gaat verder dan vertrouwen. Teamleden die zonder schroom onderling hun sterktes en hun zwakheden mogen laten zien, geven elkaar de zuurstof om toekomstgericht en oplossingsgericht te handelen. Ze ondersteunen elkaar in het streven naar het bereiken van de gemeenschappelijke doelen.  Teamleden die hier energie durven insteken, die elkaar voldoende stimuleren en de nodige veiligheid bieden om deze stap te zetten, zijn moedig. Deze moedige stap nemen, zal niet enkel effect hebben op het teamgebeuren: ook de persoonlijke ontwikkeling gaat mee in deze evolutie.  Een WIN-WIN dus voor alle partijen.

Deel dit met uw kennissen

Contact

nadja@nadjawillems.be
+32 (0)473 70 86 85

Winkelkouter 61
9770 Kruisem

of

Vaart Rechteroever 225
9800 Deinze