Hoe meer je vasthoudt aan het gekende, hoe groter de onkunde.

Deze zin kreeg ik een tijdje geleden voorgeschoteld tijdens een NLP opleiding en hij blijft hangen. Ken jij de te bereiken doelstelling maar ontbreekt het jou ook soms aan de nodige flexibiliteit of lef om die te bereiken? Vasthouden aan het gekende versus flexibiliteit. Het vraagt echter lef om los te laten.

Autosnelweg naar resultaat of toch maar een zijweg?

De meesten onder ons kennen het wel: je bent met de wagen op weg naar een contact en plots sta je in de file.

Je kan kiezen: zoek je een andere weg of blijf je staan? Of anders gezegd,… kies je voor de gekende weg of ga je op avontuur? En, … geen van beide keuzes is juist. Het is gewoon praktisch als je beseft dat er daadwerkelijk een keuze is. Je beschikt over de flexibiliteit om de keuze te maken. Want, vasthouden aan het gekende beperkt in sommige situaties de flexibiliteit.

Dit kan je ook vertalen in alle andere situaties: blijf je volharden in hetgeen je gebruikelijk doet of kies je voor iets nieuws / iets anders / een experiment: kies je voor deze job of een andere, blijf je je collega aanspreken op dezelfde onsuccesvolle wijze of probeer je het eens anders, pak je die laatkomers op de vergadering eens anders aan of laat je het erbij, communiceer je op een andere wijze, laat je opnieuw op je kop zitten of probeer je een constructievere aanpak, …

Kiezen voor een onzekere uitkomst is leerrijk

Niemand zegt dat je op tijd zal zijn als je de andere weg kiest.

De flexibiliteit in keuze hebben en durven een andere weg nemen beloofd niet steeds een geslaagde uitkomst. Niemand zegt echter dat het beter zou geweest zijn als je de gebruikelijke weg had genomen.

Eén ding is wel zeker: je hebt nieuwe informatie waarmee je opnieuw aan de slag kan in de toekomst: als ik het op die wijze vertel, luistert er ook niemand, de job waarvoor ik nu gekozen heb, blijkt niet de juiste te zijn, …

Is het niet Nelson Mandela die zei: “I never lose, either I win or learn”?

Kiezen voor een onzekere uitkomst vraagt lef

Net op het moment dat je beslist om af te rijden komt het toch even in jou op: “ik hoop maar dat ik de juiste beslissing neem”.

Als je op dat ogenblik kan berusten op het feit dat “Mensen de beste keuze maken die hen ter beschikking staat op dat moment”. Pas dan, hoeft die twijfel of dat lef geen energie te kosten. Je hebt je best gedaan en de keuze gemaakt die voor jou op dat ogenblik de beste leek. Had je de informatie die je nu hebt, dan had je het mogelijks anders gedaan.

1 van de vooronderstellingen van NLP: “Mensen maken de beste keuze die hen op DAT ogenblik ter beschikking staat.”

En wat als je keuze dan toch succesvol was?

Doe je stiekem een dansje als je dan toch op tijd bent of laat je dit kleine succesmomentje als evidentie voorbijgaan?

Wees eerlijk, jij hebt vermoedelijk ook onthouden wat er allemaal fout gelopen is tijdens de voorbije week. Heb je er echter al bij stilgestaan wat er allemaal door jouw toedoen goed gelopen is? Of zie je de kleine succesjes waar jij voor verantwoordelijk bent niet meer?

Hoe gaan we hiermee aan de slag?

Als coach probeer ik jou steeds te stimuleren om die beslissing te nemen die het best aanvoelt. En toch, zal ik jou regelmatig uitdagen om ook eens het zijpad te verkennen. Want, hoe meer je vasthoudt aan het gekende hoe groter de onkunde. We nemen samen de verschillende opties door en ik nodig jou via vragen en praktische oefeningen uit om toch even verder te kijken dan het gebruikelijke.

W leren kijken naar situaties vanuit groeiperspectief. Leerprocessen en successen worden besproken en bevraagd. Wat ging goed, wat minder goed, wat kan anders en hoe ga je het aanpakken in de toekomst… Waar ben je verstard en de flexibiliteit in reactie verloren. Hoe pak je dit in de toekomst aan?

Blijf je verstarren? Dan duiken we samen naar die drijfveren die jou vastzetten en werken die samen weg. We duiken samen naar die zaken die jou stimuleren in jouw natuurlijke ontspannen kracht.

Wil je meer weten over loopbaancoaching of individuele coaching: neem contact op via het contactformulier of via nadja@nadjawillems.be of 0473/70 86 85.

Deel dit met uw kennissen

Contact

nadja@nadjawillems.be
+32 (0)473 70 86 85

Winkelkouter 61
9770 Kruisem

of

Vaart Rechteroever 225
9800 Deinze